De stad Brussel // bezienswaardigheden, wat te doen, openbaar vervoer

De stad Brussel is natuurlijk een van de bekendste steden van Europa, zeker nu het ook wel de hoofdstad van Europa wordt genoemd. Een echte Brusselaar zie je nog maar weinig, de stad is onderhevig aan vele internationale invloeden. Een echte Brusselaar wordt ook wel een Ketje (2 ouders Brussels) genoemd, of een Zinneke (1 ouder Brussels). Maar wat is er nou eigenlijk te doen behalve het bezoeken van Manneken Pis en het Atomium?

De stad info

Eerst wat algemene gegevens. De gemeente Brussel telt slechts 170.000 inwoners, maar de agglomeratie meer dan 2 miljoen. Verder is het het bestuurlijk centrum van de Europese Unie, en is ook het hoofdkantoor van de NAVO hier gevestigd. Het is ook de hoofdstad van het koninkrijk België, en het wordt ook wel de hoofdstad van Europa genoemd vanwege de grote hoeveelheid Europese instellingen die binnen de stadsgrenzen zijn gevestigd, hoewel dit geen officiële stempel is. Ook zeker belangrijk voor de stad Brussel is natuurlijk Brussel Airport.

Bezienswaardigheden

Waarvoor zou je naar de stad Brussel gaan? Wat is er te doen? Allereerst kun je naar de Munt gaan. Dit is een schouwburg waar in 1830 de revolutie uitbrak waardoor België onafhankelijk van het koninkrijk der Nederlanden werd. Het gebouw is dus van belangrijke historische waarde. Ook erg mooi is de Grote Markt met onder andere het stadhuis. Dit plein met het stadhuis werd in 1690 door de Fransen nog vernietigd, maar in de jaren daarom weer opgebouwd onder invloed van Vlaams-Italiaanse stijl. Alle gebouwen rondom het plein hebben daardoor dezelfde stijl en zijn gebouwd in dezelfde tijd. Het plein ziet er erg mooi uit in de avond / nacht, dan is het prachtig verlicht.

Zie ook de afbeelding hiernaast, dit is het stadhuis op de Grote Markt op een avond in augustus.

Ook het Atomium is een bekende bezienswaardigheid in de stad Brussel. Het is een ijzerkristal dat 150 miljard keer groter dan in het echt is. Het is gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1958. Eigenlijk zou het Atomium niet langer dan zes maanden blijven staan, maar omdat het zo populair was geworden besloot men om het toch nog maar wat langer te laten staan. Nu, meer dan 50 jaar later staat het er nog steeds!

Ook een symbool voor de stad Brussel is natuurlijk Manneken Pis. Het is niet meer het origineel, dat al in 1452 in de geschiedenisboeken verscheen. Omdat het in de geschiedenis herhaaldelijk is geroofd en in 1965 zelfs nog in stukken werd gebroken, staat er een namaak beeldje. Het origineel is te vinden in het Broodhuis op de Grote Markt.

Openbaar vervoer in Brussel

Brussel heeft natuurlijk ook de nodige infrastructuur van een grote (wereld?)stad, zoals goede wegen. De ring om Brussel is een grote ringweg om de stad. Verder is er natuurlijk ook een goede treinverbinding, met 3 stations: Brussel Noord, Brussel Midden en Brussel Zuid. Station Brussel Zuid is hierbij het belangrijkste treinstation van de stad. De stad beschikt ook over een metro met maar liefst 68 stations verspreid door de hele stad, verder is er ook een tramverbinding dat vooral wordt gebruikt om Noord of Zuidwaards te reizen. En uiteraard het vliegveld: Brussel Airport! Deze nationale luchthaven Zaventem is het grootste vliegveld van België met meer dan 200 bestemmingen over de hele wereld.