Brussel Airport krijgt Pharma certificaat

Een primeur voor Brussel Airport. Het vliegveld heeft het CEIV Pharma certificaat gekregen, uitgereikt door de IATA. Het certificaat verzekerd farmaceutische bedrijven voor een veilig transport via de lucht. Belgische vertegenwoordigers uit de farmaceutische industrie, vertegenwoordigers uit de transportsector en medewerkers van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten waren met de luchthaven weken geleden al in gesprek over een eventuele toekenning van dit certificaat.

De farmaceutische industrie is belangrijk in België. In euro’s is de sector goed voor meer dan 10% van de jaarlijkse uitvoer. De uitvoer via Brussel Airport groeit elk jaar weer, dit terwijl de groei in de luchtvracht zelf al jaren uitblijft. Farmaceutische producten worden al langer getransporteerd via de luchthaven van Zaventem, afgelopen 3 maanden werd het proces alleen continu gecontroleerd. De temperatuur speelt hierin natuurlijk een essentiële rol, de temperatuur mag nergens in het proces afwijken. De betrokken partijen zijn Aviapartner, Swissport en World Flight Services, Finnair, Brussels Airlines en vijf transportbedrijven. Ook Brussel Airport zelf is natuurlijk een van de participerende partijen.

Arnoud Feist, directeur van Brussel Airport, is trots op het certificaat. Het bevestigt de competentie als toonaangevende cargo-airport in Europa nog maar eens. Hopelijk zal de uitvoer van farmaceutische producten op Brussel Airport net zo hard als de afgelopen jaren blijven groeien (gemiddeld 7% per jaar sinds 2007).